2021-04-21 13:05:51• hírek • Bede Emőke

A maszk és a gumikesztyű nem szelektív hulladék

Április 22-e a Föld világnapja, melynek alkalmából különféle eseményekkel hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A világnap ötletét John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO-konferencián, San Franciscóban, az első Föld napját pedig 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

„Napjainkban sajnos nagyon keveset gondolunk környezetünkre, a napi gondok terhe alatt elfelejtjük, hogy meg kell védenünk a bolygónkat. A helyzet, amelyben jelenleg is élünk, precedens nélküli, meg kellett tanulnunk alkalmazkodni az új dolgokhoz, meg kellett tanulnunk máshogy élni, viszont ebben a helyzetben több hulladékot is termelünk, mely a megfelelő kezelés hiányában szennyezheti a környezetet. Épp ezért tesszük fel a kérdést: mit csináljuk a gumikesztyűkkel és szájmaszkokkal a használat után?” – írja Föld napi közleményében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM).


Az APM felhívja rá a figyelmet, hogy az említett védőeszközök „életciklusuk” végén komoly kockázati tényezőt jelentenek az emberek és a környezet számára is, legtöbbjük pedig olyan anyagok felhasználásával készült, mely nem teszi lehetővé újrahasznosításukat – épp ezért nagy hiba azokat a szelektív gyűjtőbe, pl. a műanyagok közé dobni.


Az ügynökség szerint, annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen jellegű hulladékok keletkezését, érdemes volna mosható maszkokat és lebomló anyagból készült kesztyűket használni. Ha ez mégsem megoldható, akkor legalább annyit tegyünk környezetünkért, hogy ezen egyszerhasználatos védőeszközöket nem eresztjük szélnek a járdán vagy a természetben, hanem a kommunális, azaz háztartási hulladékok számára kijelölt kukába dobjuk őket – javasolja az ügynökség.


A csütörtöki Föld világnapjára hangolódva a környezetvédelmi ügynökség kesztyűkből készítették el a bolygó mását, ezáltal tolmácsolva embermilliók azon vágyát, hogy maszkszőnyeg nélküli világban éljenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: